Tulevat aukioloajat

Tilapäivitys

Huom!

 • Työväenliikkeen kirjaston kesän aukioloajat (ti-pe klo 11-16) alkavat 1.6.2018 ja päättyvät 31.8.2018.
 • Kirjasto on koko heinäkuun suljettu.

Kirjaston ohjelmaa (Kevät 2018)

TULEVAA OHJELMAA

Muutokset ovat mahdollisia.
Osasta tilaisuuksista vain alustavat tiedot.

Työväenliikkeen kirjaston tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Kahvitarjoilua. Tervetuloa!

Kevään 2018 menneet tilaisuudet

KESÄKUU

5.6. KLO 17.00 – 20.00
Ele Alenius -seminaari: MARX 200 – Vaikutus työväenliikkeeseen
Perinteinen Ele Alenius -seminaari järjestetään tiistaina 5.6. Helsingissä teemalla Marx 200 ja työväenliike. Marxin syntymästä tuli 5.5.2018 kuluneeksi 200 vuotta ja tilaisuudessa keskustellaan Marxin vaikutuksesta suomalaiseen ja kansainväliseen työväenliikkeeseen.

 • Marx tuli Suomeen
  Tanja Pekkarinen, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
 • Marx ja vasemmisto
  Kalevi Kivistö, ministeri
 • Marx tuli yliopistolle
  Eero Ojanen, toiminnanjohtaja, Kriittinen korkeakoulu
 • Marx maailmalla
  Teivo Teivainen, professori, Helsingin yliopisto
 • Keskustelua moderoi Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho.

Seminaari pidetään Ele Aleniuksen 93. syntymäpäivänä, tiistaina 5.6. klo 17.30–20 Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25 A 1, Helsinki). Kahvitarjoilu tilaisuuden alussa klo 17 alkaen.

KSL-opintokeskus järjestää seminaarin yhteistyössä Vapaus Valita Toisin ry:n, Työväenliikkeen kirjaston ja Työväen Sivistysliiton kanssa. Seminaari on katsottavissa livenä KSL-opintokeskuksen FB-sivulla. Lisäksi tallenne on katsottavissa myöhemmin os. www.ksl.fi.

 

Vuoden Työväentutkimus -palkinnot

VUODEN TYÖVÄENTUTKIMUS -PALKINNOT

Työväentutkimus – Arbetartradition ry palkitsee vuosittain erityisen ansiokkaaksi katsomansa työväestöä, sen elämää, kulttuuria, historiaa, järjestöelämää ja muuta toimintaa käsittelevän teoksen. Joka toinen vuosi palkittavana on akateemisten ammattitutkijoiden kirjoittama teos; joka toinen vuosi, näin myös tänä vuonna, muiden tutkijoiden laatima esitys, jonka ei edellytetä täyttävän yliopistotasoisten tutkimusten kriteerejä. Palkinnon myöntää Työväenperinne ry ja palkintoa tukevat ajatuspajat Kalevi Sorsa -säätiö ja Vasemmistofoorumi.

Valinnan suorittaa vuosittain koottava Vuoden Työväentutkimus -palkintoraati. Valintaa tehdessään raati kiinnittää huomiota teoksen kiinnostavuuteen, uuteen näkökulmaan, tarkastelumetodeihin, tunnelmaan sekä kokonaisuuteen. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja kannustaa työväestön laaja-alaista, oppiainerajat ylittävää akateemista tutkimusta samoin kuin tutkijapiirien ulkopuolella olevien kansalaisten aktiivista harrastusta työväentutkimuksen kirjallisella saralla. Vuonna 2018 arvioitavana oli 52 vuosina 2016 ja 2017 ilmestynyttä teosta.

Palkintoraatiin kuuluivat puheenjohtaja FT Jarmo Peltola ja jäsenet VTT Sari Näre, FM Pete Pesonen, VTT Jukka Pietiläinen, VTT Tauno Saarela, Kalevi Sorsa Säätiön hankevastaava MA Samuli Sinisalo ja FM Alpo Väkevä. Raadin sihteerinä toimi YTM Raija Kangas.

Raati palkitsi kaksi teosta. Tämän lisäksi myönnettiin Työväentutkija -erikoispalkinto Raimo Parikalle ja Seppo Rustaniukselle vuosikymmeniä kestäneestä merkittävästä työstä työväestön ja sen historian tutkimuksen parissa.

Vuoden Työväentutkimus 2017 -palkinnon saaja on Oona Ilmolahden väitöskirja Eheys ja ennakkoluulo : työväenyhteisön ja kansakoulunopettajiston jännitteinen suhde Helsingissä sisällissodasta 1930-luvulle (Työväen Historian ja Perinteen Tutkimuksen Seura 2017) http://hdl.handle.net/10138/185919

Vuoden Työväentutkimus 2017 -kunniamaininta myönnettiin Toni Kososelle hänen väitöskirjastaan Opiskeleva ammattimies, yhteiskuntaluokka ja sukupuoli : tutkimus ammatilliseen aikuiskoulutukseen osallistuvista työläismiehistä (Itä-Suomen yliopisto 2016). http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-2233-5


Vuoden Työväentutkimus 2017 -palkinnot julkistettiin ja luovutettiin Työväenliikkeen kirjastossa kansainvälisenä naistenpäivänä, torstaina 8.3.2018 klo 15:00.

Lisätietoja antaa Raija Kangas,
s-posti: raija.kangas@tyovaenperinne.fi, puh. 050 323 5772