Jorma ”Jope” Pitkänen – Juhlanäyttely

Jorma ”Jope” Pitkänen (s. 31. heinäkuuta 1947, Kuopio) on koko maailman mittakaavassa merkittävä sarjakuvataiteilija. Yli 40 vuotta kestäneen työuransa aikana Pitkänen on käsikirjoittanut ja piirtänyt yli 40 000 julkaistua sarjakuvaa. Pitkäsen tunnetuimmat sarjakuvat ovat Näkymätön Viänänen ja Lempi. Tyyliltään ne ovat humoristisia strippejä, joissa satiirin keinoin ilkutaan yhteiskuntaa, joukkoliikkeitä ja joskus uskontoakin. Vaikka Jope on jo taiteilijaeläkkeellä, on hän yhä yksi tuotteliaimmista kotimaisista tekijöistämme ja vahvasti kiinni ajassa.

Taiteilijan 70-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen Sarjakuvamuseo on koonnut kiertonäyttelyn ja juhlajulkaisun. Näyttely kartoittaa taiteilijan uran vaiheita ja nostaa sieltä esiin merkittävimmät teokset ja hahmot ja erityisesti läpi uran ulottuvan savolaisuuden. Minä Jope -juhlajulkaisu kattaa Pitkäsen uran huippukohdat sarjakuvanäytteiden, haastattelujen ja artikkelien pohjalta. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman laaja kuva siitä, miten paljon yksittäinenkin sarjakuvantekijä pystyy halutessaan – ja pakon edessä – tekemään sekä vaikuttamaan useampaan sukupolveen. Kirja etenee aikakausittain ja peilaa tekijän tuotantoa ajan kulkuun ja sen tulkitsijana. Kirjan toimittavat pitkän linjan sarjakuvatoimijat Ville Hänninen, Vesa Kataisto ja Kari Puikkonen. Kirjan kustantaa Zum Teufel-kustannus.

Kiertonäyttely matkaa ympäri Suomea eri näyttelytiloissa ja Suomen sarjakuvatapahtumissa. Projektin tukijoina ovat Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahasto, Pohjois-Savon taidetoimikunta ja Savon Sanomat.

Sarjakuvamuseohanke on suomalaisen sarjakuvan historiaa keräävä, tallentava ja tutkiva valtakunnallinen museokokoelmahanke. Julkaisujen ja näyttelyiden avulla tuodaan esiin hankkeen toimintaa ja kotimaisen sarjakuva- ja kuvitustaiteen edustavimpia aineistoja.

Näyttely on esillä Työväenliikkeen kirjaston aulassa 22.8. – 28.9.2017

Lisätietoja:
Laura Kokko
toiminnanjohtaja
Suomen Sarjakuvamuseo

Puh 050 503 4422
laura.kokko@sarjakuvamuseo.fi
www.sarjakuvamuseo.fi

Sarjakuvafestivaalit järjestetään kirjaston naapurissa Suvilahdessa 2.-3.9.2017.
Käy tutustumassa! https://sarjakuvafestivaalit.fi/