Punapäällikkö Verner Lehtimäki -näyttely Lenin-museossa

Tampereen Lenin-museoon on tulossa syksyksi 2002 näyttely erittäin mielenkiintoisesta suomalaisen työväenliikkeen henkilöstä, Verner Lehtimäestä. Lenin-museo on yhdessä Lehtimäen suvun nykyisen päämiehen Kimmo Lehtimäen kanssa valmistellut näyttelyä Verner Lehtimäestä jo muutaman vuoden ajan.

Nyt olemme saaneet kokoon tarpeeksi aineistoa, jotta täysipainoinen henkilökuva voidaan näyttelyn avulla rakentaa. Kimmo Lehtimäki on hankkinut kattavan valokuva-aineiston ja lisäksi on käytettävänä dokumentti-aineistoja sekä jonkin verran esineistöäkin.

Verner Lehtimäki syntyi Vahdon pitäjässä Turun lähellä vuonna 1890. Hänen lapsuutensa on melko hyvin dokumentoitu, koska hän sattui olemaan tunnetun työväenkirjailijan Konrad Lehtimäen veli. Hänellä oli myös pikkuveli Jalmar, joka myös oli työväenliikkeessä aktiivisesti mukana.

Nuorena miehenä Verner oli Amerikassa ”cowboyna” karjatilalla ja laivapoikana Mississippijoella. Siellä hän oppi hyvän englanninkielen taidon. Vuonna 1916 hän työskenteli Pietarissa Vauxhall-autoliikkeen palveluksessa. Venäjän helmikuun vallankumouksen 1917 hän koki paikan päällä Pietarissa.

Vuonna 1917 hän perusti Turkuun punakaartin ratsukomppanian. Uudenkaupungin retken jälkeen hän lähti ratsukomppaniansa kanssa Vilppulan rintamalle. Verner Lehtimäki oli vuonna 1918 Tampereella punaisten ylipäällikkönä. Heikki Ylikangas totesi: ”Punaiset rivimiehet tuntuvat Tampereelta muistavan ylipäällikkönään paremmin Verner Lehtimäen kuin Hugo Salmelan konsanaan.”

Punaisen Tampereen luhistumisen jälkeen Verner Lehtimäki pakeni Neuvosto-Venäjälle. Hän oli Muurmannin legioonan johtajia ja sai brittiarmeijan everstin arvon. Jukka Nevakivi kirjoitti Muurmannin legioona -kirjassaan: ”Ennen kuin tutkittavaksi saadaan Verner Lehtimäen omakohtainen kuvaus Muurmannin tapahtumista, oikein kunnollista historiaa ei koko legioonasta voi kirjoittaa.” Nyt Kimmo Lehtimäellä on tuo kuvaus hallussaan ja se on käytössä näyttelyä koostettaessa.

Kuva: Lenin-museo

Verner Lehtimäki kohosi Neuvosto-Venäjällä korkeaan sotilasarvoon lentäjien kouluttajana. Vuonna 1919 he olivat taistelulentäjinä Judenitshia vastaan käydyissä taisteluissa. Maaliskuussa 1921 Verner ja Jalmar Lehtimäki olivat lentäjinä kukistamassa Kronstadtin kapinaa. Verner oli ensimmäinen Kronstadtia vastaan hyökännyt lentäjä ja Jalmar putosi Suomenlahden jäälle taisteluissa. Hän säilyi hengissä. Näyttelyssä on esillä mm. Verner Lehtimäen lentäjän lasit.

Verner Lehtimäki matkusti vuoden 1923 lopulla Kiinaan. Hänen vaimonsa, sveitsiläinen oopperalaulajatar Lilly Leemann jäi esiintymään Shanghain oopperaan. Kimmo Lehtimäki on onnistunut hankkimaan Lillyn levyttämiä oopperaesityksiä, joten näyttelyssä on myös ääninäytteitä.

Verner itse jatkoi seuraavan vuoden alussa Amerikkaan. Hän oli siellä lentokonekouluttajana ja lentokonetehtaassa johtotehtävissä. Hän oli F.D. Rooseveltin henkilökohtainen ystävä. Jälkeenpäin on ilmennyt, että hän toimi ilmeisesti USA:ssa Kominternin toimeksiannosta. Hän palasi Neuvostoliittoon mukanaan parikymmentä lentokonetta osina sekä lentokonetehtaan tuotantolinja.

Verner Lehtimäki sai surmansa Stalinin puhdistuksissa. Lenin-museon näyttelyssä on dokumenttijäljennöksenä KGB:n kuulustelupöytäkirjoja Verner Lehtimäestä.

Näistä ja monista muista Verner Lehtimäen elämän yllättävistä vaiheista on Lenin-museo koonnut yhdessä Kimmo Lehtimäen kanssa aineiston USA:sta, KGB:n arkistoista, muista venäläisistä arkistoista, sukulaisilta; mm. Vernerin pojan Einon valokuva-albumista.

 

Aimo Minkkinen
Lenin-museon johtaja