Työväen keskusmuseossa
vauhdikas toimintavuosi

Työväen keskusmuseon ensimmäinen toimintavuosi uusissa tiloissa on ollut vaiherikas. Kohta Werstaan valmistumisen jälkeen syyskuun alussa 2001 Työväen keskusmuseo isännöi kansainvälisen työväenperinnelaitosten järjestön IALHI:n vuosikokousta. Werstaan tasokkaista kokoustiloista ja kokouksen monipuolisesta vierailuohjelmasta saatiin paljon kiitoksia vielä kokouksen jälkeenkin.

IALHI:n vuosikokoukseen Tampereelle osallistujia saapui jopa 16 eri maasta. TKM.

Lokakuussa vietettiin Työväenkulttuurin neuvottelupäiviä, jonne saapui mukava määrä osallistujia. Teemana oli ”Digitalisointi työväenkulttuurin tallennuksessa”. Aihe herättikin paljon keskustelua. Päivän aikana kuultiin puheenvuorot mm. Asko Mäkelältä (Valokuvataiteen museo), Veikko Rytköseltä (Työväen arkisto), Tiina Tuulasvaara-Kalevalta (Tampereen museot) sekä Maria E. Rehbinderiltä (Kuvasto ry).

Runsaslukuinen kutsuvierasjoukko oli kutsuttu Werstaan vihkiäistilaisuuteen 29.9.2001. Varsinaisen tilaisuuden jälkeen taloon kävi tutustumassa myös Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen. TKM.

Werstas oli tänä keväänä mukana myös Tampereen kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla, jotka pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Finlaysonin alueella. Werstaan Kirjasto-tilassa toimi mm. alan ammattilaisten suosima Elokuvamarket. Yhteistyössä Työväen arkiston Petri Tanskasen kanssa koostettiin Werstaan auditorioon myös oma ohjelmisto, jossa esitettiin lyhytelokuvia Kansan Elokuvan ja Allotria Filmin arkistosta nimikkeellä ”Työväen arkieloa ja lystinpitoa”. Esitetyt lyhytelokuvat olivat erittäin mielenkiintoisia ja silti paljon hyviä filmejä jäi vielä näkemättä. Ajatus heräsi myös oman työväenkulttuuriaiheisen elokuvatapahtuman järjestämisestä Werstaassa. Ideaa kypsytellään vielä.

Vilkasta näyttelytoimintaa

Werstaassa on avattu myös näyttelyjä tiuhaan tahtiin. Sukupolvien tarina avattiin joulukuun alussa 2001. Näyttelyt Museon aarteet ja Työkalu - työläisen paras ystävä avattiin tammikuussa 2002. Nämä näyttelyt ovat esillä ainakin vuoden 2003 loppuun asti. Edellä mainittujen lisäksi Werstaassa nähtiin syksyn 2001 ja kevään 2002 välisenä aikana 6 erilaista vaihtuvaa näyttelyä, joista kiinnostusta herätti erityisesti Kansan arkiston kanssa yhteistyössä toteutettu Valtiolle vaaralliset - poliittisista naisvangeista 1919-1944 kertova näyttely.

Höyrykonemuseo ja Herra Finlayson

Tampereella vietettiin toukokuussa Finlayson- viikkoa ja Werstaan yhteyteen avattiin Höyrykonemuseo. Höyrykonemuseossa on nähtävillä Suomen suurin höyrykone Sulzer alkuperäisessä ympäristössään. Mahtava höyrykone saa kaikenikäiset vierailijat haukkomaan henkeään ihastuksesta. Niin uskomattoman vaikuttava näky se on. 102-vuotias höyrykone on jauhanut voimaa Finlaysonin puuvillatehtaan koneille 1900-luvun alussa. Alkujaan tehtaan yksityinen museo on nyt siis avattu yleisölle osana Werstasta.

Samaisella Finlayson-viikolla Työväen keskusmuseon johtaja Pontus Blomster nimettiin ensimmäiseksi Herra Finlaysoniksi. Nimeäminen tapahtui alueen yrittäjistä ja rakentajista koostuvan Finlayson tänään -ryhmän toimesta.

Blomsterin valinnassa painoivat hänen henkilökohtainen osaamisensa, tarmonsa ja innostuneisuutensa tehdä Finlaysonin aluetta ja sen historiaa tunnetuksi sekä hänen halunsa toimia yhteistyössä Finlaysonin alueen muiden toimijoiden, kuten yksityisten yritysten ja oppilaitosten kanssa. Vastaisuudessa nimeäminen tehdään vuosittain, aina Finlayson-viikolla toukokuussa.

Museokahvila Valpurin erikoisuutena on mm. Väinön eväsleipä, joka tarjotaan voipaperiin käärittynä pullomaidon kera. TKM.

Kokousta ja retkeile Werstaassa

Werstaan auditorio Väinö sopii tasokkaaksi kokoustilaksi noin 70 hengelle. Lisäväriä kokousohjelmaan tuovat esim. opastetut kierrokset Werstaan näyttelyihin ja Finlaysonin alueen historiaan. Kysy lisää museosta!

Kesän ja syksyn uudet näyttelyt

9.7. - 18.8. Finlayson - kaupunki keskellä kaupunkia. Näyttely Finlaysonin tehdasalueen historiasta ja rakentumisesta nykypäivään.

16.7. - 25.8. Dikunov, Pak & Somma. Teatteriaiheisia veistoksia ja opiskelumuistoja.

3.9. - 24.11. Bruno Kreisky - eräs aikakausi. Kansainvälinen näyttely itävaltalaisesta valtiomiehestä ja poliitikosta.

Werstas avoinna ti-su klo 11-18.

Työväen keskusmuseo
Väinö Linnan aukio 8
33210 Tampere, Finlaysonin alue
p (03) 2538 800, www.tkm.fi