Ere Kolu: Aktivisti. Salaista sotaa Venäjän varjossa. Toim. Ilpo Salonen. Tammi 2005. 297 s.

Kustaa Liukosen (1884–1960) kirjailijainimellä Ere Kolu laatimat muistelmat löytyivät sattumalta hänen tyttärenpoikansa Ilpo Salosen tutkiessa isoisänsä jäämistöä.

Muistelmiensa alussa Liu­konen kertoo ajasta, jonka hän vietti kierrellen ympäri Etelä-Suomea töiden perässä. Teksti ja tapahtumat ovat värikkäitä ja muistelmissa on humoristinen pohjavire.

Vakavampi osuus muistelmissa alkaa, kun Liukonen vaihtoi kiertolaiselämän maanalaiseen poliittiseen toimintaan, johon kuului ase- ja dynamiittivarkauksia, pankkiryöstöjä ja lentolehtisten jakoa. Kertomukset suurlakon ja Viaporin kapinan aikaisista tapahtumista sekä kuvaus Hakaniemen kahakasta ovat mielenkiintoista luettavaa.

Liukonen tuomittiin vuonna 1906 tehdystä salaisen poliisin agentin murhasta elinkautiseen vankeuteen, minkä lisäksi hän sai tuomion myös toisesta murhasta, johon hän vakuutti olevansa syytön. Liukonen vapautui maaliskuun vallankumouksen kuohunnoissa vuonna 1917. Vuoden 1918 tapahtumista hän pysytteli sivussa. Perheensä Kustaa Liukonen elätti puusepäntöillä sekä kirjoittelemalla.

Kirjan alussa on Hannu Soikkasen kirjoittama johdantoluku, joka auttaa asettamaan tapahtumat historiallisiin yhteyksiinsä.

Mikko Kosunen