Tapio Tapiovaara “Guernica”, 1937 linoleikkaus.


Kansan Arkiston taidekokoelma

Kansan Arkistoon on sen 60-vuotisen historian aikana tallentunut asiakirjojen, valokuvien ja äänitteiden lisäksi oma taidekokoelmansa. Kokoelma on syntynyt sattumanvaraisesti eri järjestöjen aineistojen luovutusten yhteydessä. Henkilöarkistojen jäämistöistä on myös saatu kokoelmiin runsaasti teoksia. Vaikka kokoelmaa ei ole järjestelmällisesti kerätty, teoksiin löytyy yhteys arkiston luovuttajien muun aineiston kautta. Tällä hetkellä taidekokoelmissa on runsaat 500 teosta; grafiikkaa, maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja tekstiilitöitä. Tekijöiden joukossa on sekä ammattilaisia että harrastajia. Aiheet vaihtelevat muotokuvista maisemiin ja julisteluonnoksista satukirjojen kuvituksiin. Jotkin teokset ovat olleet järjestöjen toimitilojen seinillä, urheilukilpailujen kiertopalkintoina tai lahjoja poliittisille johtajille. Osa henkilöarkistojen mukana tulleista teoksista on poliittisten vankien vankilassa tekemiä 1930-luvulla ja sodan aikana.

Suurimman ja yhtenäisimmän kokonaisuuden kokoelmasta muodostaa Tapio Tapiovaaran (1908–1982) runsaat 100 teosta. Häneltä on grafiikkaa, maalauksia, piirustuksia, luonnoksia ja kuvituksia. Kansan Arkistoon on tallennettu myös hänen laaja henkilöarkistonsa.

Taidekokoelma on kuvattu ja luetteloitu. Teoksista on olemassa kortisto, jota voi tutkia Kansan Arkistossa. Teostietoja ei ole syötetty arkiston tietokantaan. Osa teoksista on esillä arkiston yleisissä tiloissa ja työhuoneissa.

Yhteiskunnallinen Arkistosäätiö täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlan kunniaksi kootaan syksyllä pieni näyttely arkiston taidekokoelmasta.