Työväenliikkeen kirjaston syksyn ohjelmaa (2023)

Artikkeli päivittyy sitä mukaan kun uusia tilaisuuksia varmistuu. Muutokset ovat mahdollisia!

Työväenkirjaston ystävät striimaavat omat tilaisuutensa.

Tiistaina 19.9.2023 klo 17.00 – 18.00

Kirjanjulkistus: Kapinaruno VIII -antologia

Työväenkirjaston ystävät ry:n järjestämän tilaisuuden avaa Risto Kolanen, ja runoraadin edustajat Miia Toivio ja Sanni Purhonen esittelevät antologian. Lisäksi tekijät esittävät antologiaan valittuja runojaan.

Teos koostuu runoista joita kerättiin viime vuoden Kapinarunoiltaa varten.

Järjestäjä:
Työväenkirjaston ystävät ry

Keskiviikkona 20.9.2023 klo 17.00 – 18.30

Kirjanjulkistus: Luokkataistelua ruotsiksi – identiteetti ja ideologia 1900-luvun suomenruotsalaisessa työväenliikkeessä

Tervetuloa Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kirjanjulkistamistilaisuuteen.

Kirjassa tarkastellaan yhdeksän artikkelin voimin kielen ja luokan, sekä nationalismin ja sosialismin suhdetta 1900-luvun suomalaisessa työväenliikkeessä. Artikkelit ovat tulosta poikkitieteellisestä Luokkataistelu ruotsiksi: Kieli ja identiteetti ruotsinkielisessä työväenliikkeessä Suomessa 1900-luvulla -tutkimusprojektista, joka toteutettiin Åbo Akademin historian ja kirjallisuustieteen laitoksilla.

Luokkataistelua ruotsiksi – Identiteetti ja ideologia 1900-luvun suomenruotsalaisessa työväenliikkeessä. Toim. Johan Ehrstedt, Matias Kaihovirta, Emil Kaukonen ja Mats Wickström. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Papers on Labour History. 2023, 320 s.

Järjestäjä:
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

Torstaina 19.10.2023 klo 18.00 – 19.30

Molly & Henry

Kirjailija Kjell Westö kertoo Työväenkirjaston ystävien studia generalia -luennossa uutuuskirjastaan Molly & Henry. Haastattelijana Mikko Majander.

Mestarikertojan dramaattinen romaani sukeltaa historiamme tummimpiin vuosiin. Mitä sota tekee ihmiselle, elämälle, rakkaudelle?
Molly kiertää Ruotsia teatteriseurueen kanssa samaan aikaan, kun Suomi taistelee talvisodassa. Huoli läheisistä jäytää kunnianhimoista näyttelijää, samoin oma tulevaisuus: onko hänen tähtensä jo laskussa, ennen kuin ehti kunnolla noustakaan? Henry-sulhanen joutuu rintamakirjeenvaihtajana todistamaan sodan karmeuden. Hän haluaisi kertoa näkemästään totuudenmukaisesti, mutta ankara aika ei salli säröjä isänmaalliseen julkisivuun.
Kun koittaa hauras välirauha, Molly ja Henry joutuvat kohtaamaan uudelleen toisensa, menneisyyden aaveensa, kaiken mitä sota heissä särki.
” –Otava

Järjestäjä:
Työväenkirjaston ystävät ry

Keskiviikkona 8.11.2023 klo 17.00 – 18.30

Kirjanjulkistus:

Tervetuloa Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kirjanjulkistamistilaisuuteen.

Maija Sarasteen kirja kertoo Anna Sarlinista, joka oli laulajatar ja musiikinopettaja sekä hänen veljestään Alfred Sarlinista, joka oli vapaa-ajattelija, anarkisti ja Työmies-lehden toimittaja. Kirjan tekijää haastattelee Heikki Poroila.

Järjestäjä:
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

Perjantaina ja lauantaina 24.- 25.11.2023

Stadin työväenkirjallisuuspäivät

Stadin kymmenennet työväenkirjallisuuspäivät

Kirjallisuuspäivien teemoina ovat tänä vuonna sota, rauha, demokratia ja media. Koko ohjelma julkistetaan myöhemmin syksyllä.

  • Perjantaina ohjelmassa Työväentutkimus Vuosikirjan 2023 julkistaminen klo 16. Vuosikirjan teemana on Työ 2020-luvulla. Klo 18 Kapinarunoilta
    (Kapinarunojen keruu on käynnissä 6.10.2023 asti!)
  • Lauantaina paneelikeskusteluja, kirjaesittelyjä ja kirjailijahaastatteluja.

Järjestäjä:
Työväenkirjaston ystävät ry


Menneet tilaisuudet

Keskiviikkona 30.8. klo 18.00 – 20.00

Itään ja takaisin

Työväenkirjaston ystävien syksyn ensimmäisen studia generalian aiheena on Miia Apukan esikoisteos Itään ja takaisin. VTT Veli-Pekka Leppänen haastattelee.

”Eelis Apukka lähtee jouluna 1931 Lapin Sattasesta tunturierämaan poikki Neuvosto-Venäjälle tavoittelemaan avarampaa maailmaa ja parempaa elämää. Eeliksen ja kumppaneiden tie vie Muurmannissa internointiin, Pietarissa Krestyn vankilaan, karulle metsätyöpunktille Äänisestä itään ja Vjetkan kolhoosiin Karjalan Tasavallassa. Koettelemusten jälkeen uusi elämä tuntuu aukeavan toimittajana Petroskoissa. Mutta unelma muuttuu painajaiseksi, vainojen silmukka kiristyy. Kansallisuudesta tulee rikos. Lopulta Eeliksen on ratkaistava, jäädäkö vai lähteä. On päätettävä, mikä elämässä on sittenkin tärkeintä.

Kirjoittaja on Eelis Apukan pojantytär. Kirjan tositapahtumapohjana ovat Etsivän keskuspoliisin seurantaraportit, kuulustelupöytäkirjat, kirjeet sekä aikakauden lehtikirjoitukset ja tutkimuskirjallisuus.”
— kustantajan esittelyteksti

Järjestäjä:
Työväenkirjaston ystävät ry