Työväenkirjaston ystävät ry ja muut kansalaisjärjestöt ovat striimanneet tilaisuuksiaan.
Menneet tilaisuudet

Torstaina 26.1. klo 17.30
Kari Uotila – Telakan senaattori
Työväenkirjaston ystävien vuoden ensimmäisessa studia generaliassa Kari Uotila ja kirjan kirjoittaja Sirpa Puhakka keskustelevat ja esittelevät teosta Uotilan elämästä.
Järjestäjä
Työväenkirjaston ystävät ry
Tiistaina 31.1. klo 17.00
”Miten eroavat – jos eroavat – porvarillinen ja vasemmistolainen demokratia toisistaan?”
Hakaniemen demarien järjestämä keskustelusarja demokratiasta jatkuu jälleen kirjastossa.
Illan aiheesta keskustelemassa…
- Erkki Tuomioja, kansanedustaja
- Kari Hokkanen, professori
- Kari Kinnunen, ent. Työväen Akatemian rehtori
- Sami Metelinen, Elinkeinoelämän valtuuskunta
- Marxilaisuuden tuntija ja rauhanaktivisti Kalevi Suomela kyselee ja kommentoi
- Puheenjohtajana Hakaniemen sosialidemokraattien vpj. Pauli Manninen
Järjestäjä
Hakaniemen sosialidemokraatit

Keskiviikkona 8.2. klo 18.00 – 19.30
Stalker-vuodet
Työväenkirjaston ystävien studia generaliassa Olli Jalonen esittelee uutuusteostaan Stalker-vuodet. VTT Veli-Pekka Leppänen haastattelee.
Järjestäjä
Työväenkirjaston ystävät ry

TAIDETTA JA ENNUSTUKSIA
Tarot-korttien historiaa
Näyttely Työväenliikkeen kirjastossa
1.-28.2.2023
Maanantaina 6.3. klo 17-19
SDP:n historian uudet tuulet
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura järjestää Työväenliikkeen kirjastossa paneelikeskustelun SDP:n historian uusista avauksista puolue- ja henkilöhistorian näkökulmasta.
Dosentti Tapio Bergholm, talous- ja sosiaalihistorian dosentti Matti Hannikainen ja poliittisen historian dosentti Mikko Majander keskustelevat aiheesta tutkimustensa pohjalta. Paneelin puheenjohtajana toimii Ulpu Iivari.
Tilaisuuden jälkeen klo 19 järjestetään THPTS:n vuosikokous seuran jäsenille.
Järjestäjä
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
Tiistaina 21.3. klo 17.30-19.00
Työväkeä, Sivistystä, Liikettä:
satavuotias Työväen Sivistysliitto
Työväen Sivistysliiton kaksiosainen satavuotishistoriikki on illan aiheena Työväenkirjaston ystävien studia generaliassa. Toimittaja Risto Kolanen haastattelee historiikin kirjoittajaa, historiantutkija Tero Tuomistoa.
Tilaisuuden avaa Työväenkirjaston ystävien pj. Pentti Arajärvi.
Into Kustannus myy teoksia tilaisuudessa hintaan 30 € kpl / molemmat osat 50 € (pankkikortilla).
Järjestäjä
Työväenkirjaston ystävät ry


Torstaina 20.4. klo 17.00-18.00
Jutta Ala-Äijälä: ”Iskelmätytöt, tienraivaajat – 1950-luvun naislaulajia haastattelemassa”
1950-luvulla nähtiin ensimmäinen suurempi naislaulajien esiinmarssi suomalaisen populaarimusiikin historiassa. Annikki Tähden Muistatko Monrepos´n ja Brita Koivusen Suklaasydämen myötä naiset nousivat hallitsemaan levylistoja, ja samalla monet työllistyivät laulusolisteiksi keikkaileviin orkestereihin.
Miten naiset itse kokivat tuon ajan ja millaista oli iskelmätyö naisten näkökulmasta? Kuka toimi teininä rumpalina tanssibändissä? Kuka teki töitä studiomuusikkona? Kuka koki, että naislaulajat olivat kaunistuskukkasia bändin edessä? Kenen autoa seurattiin kotimatkalla keikkareissulta? Kuka sanoi, ettei vaihtaisi pois hetkeäkään?
Iskelmätytöt, tienraivaajat on Jutta Ala-Äijälän tietokirja- ja tiedonkeruuhanke, jonka puitteissa tehdyt 1950-luvun ja 60-luvun alun naislaulajien haastattelut arkistoidaan Musiikkiarkistoon. Vuosina 2013–14 ja 2022–23 tehdyissä haastatteluissa ääneen pääsevät Tuula Ikäheimo, Vieno Kekkonen, Pirkko Mannola, Ritva Mustonen, Irmeli Mäkelä, Rauni Pekkala, Helena Siltala ja Ritva Simuna.
Jutta Ala-Äijälä on kulttuurihistoriasta valmistunut FM, musiikkipedagogi (AMK) ja muusikko, joka on kiinnostunut populaarimusiikin naistoimijoiden historiasta ja heidän tarinoidensa esiin nostamisesta. Hän toimii parhaillaan Musiikkiarkiston vs. arkistonhoitajana.
Ala-Äijälän esitelmä on avoin kaikille kiinnostuneille. Esitelmän jälkeen alkaa klo 18 Musiikkiarkiston Kannatusyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous, joka on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille.
Järjestäjä
Musiikkiarkisto
Torstaina 27.4. klo 17.00-19.00
Mitä Saksan vasemmistopuolueelle (Die Linke) kuuluu?
Saksan vasemmistopuolue (Die Linke) hävisi parlamenttivaaleissa 2021 ja sai vain 4,9% äänistä mutta säilytti parlamenttipaikkansa kun se onnisti saamaan kolme vaalipiiriedustajaa, mikä toi myös ääniosuutta vastaavan määrän parlamenttipaikkoja. Saksan vasemmistopuolueessa on ollut huomattavia sisäisiä ristiriitoja, joita erityisesti suhtautuminen Ukrainan sotaan on vahvistanut.
Saksan vasemmistopuoluetta lähellä olevan ajatuspajan, Rosa Luxemburg -säätiön, tutkijat Conny Hildebrandt ja Florian Horn vierailevat Suomessa ja kertovat englanniksi, mitä Saksan vasemmistossa nyt on tapahtumassa.
Järjestäjä
Vasemmistofoorumi (tilaisuus striimataan Vasemmistofoorumin Facebookiin)

Tiistaina 2.5. klo 17.30 – 18.30
Datakapitalismi kriisien maailmassa
Kansanedustaja Timo Harakka saapuu kirjastoon esittelemään uutuusteostaan Datakapitalismi kriisien maailmassa.
Järjestäjä
Työväenkirjaston ystävät ry

Kirjaston kirjakirpputori
9.5. – 12.5.
Kirjastossa on Kallio kukkii -viikolla esillä kirjakirpputori.
Tervetuloa poimimaan lukemista!
Torstaina 25.5. klo 17-19
Eläkeikäiset yhteiskunnassa
Vapaus Valita Toisin ry järjestää keskustelun teemasta eläkeikäiset yhteiskunnassa to 25.5 klo 17-19. Nykyjärjestelmässä suomalaiset ovat elinaikanaan työssä 33 vuotta ja eläkkeellä 21 vuotta. Mitä tästä pitäisi ajatella? Millaista työelämän politiikkaa ja eläkepolitiikkaa tarvitsemme? Keskustelijoina:
- Pekka Myrskylä, väestötilastojen asiantuntija, jäänyt eläkkeelle Tilastokeskuksesta
- Sinikka Näätsaari, työura- ja eläkeasioiden päällikkö, SAK
- Janne Pelkonen, yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö, Työeläkevakuuttajat TELA
- Mika Pantzar, professori, Kuluttajatutkimuskeskus
- Jouko Kajanoja, yhteiskuntapolitiikan dosentti, vetää keskustelun
Järjestäjä
Vapaus Valita Toisin VVT striimaa tilaisuuden:
Tilaisuutta voi seurata myös netistä suorana tai jälkikäteen tallenteena osoitteessa www.vapausvalitatoisin.com
Perjantaina 26.5. klo 14-16
Työväenperinnepäivä
Työväenperinne ry 40 vuotta
Työväenperinne ry perustettiin 40 vuotta sitten vuonna 1983 edistämään työväenperinteen tallennusta ja tutkimusta. Tilaisuuden avaa Työväenperinne ry:n sihteeri, Työväenliikkeen kirjaston kirjastonjohtaja Tuija Siimes.
Vuoden työväentutkimus -palkinnonjako
Vuodesta 1996 lähtien Työväenperinne ry on jakanut Vuoden työväentutkimus -palkinnon, joka annetaan vuorovuosina akateemisen tutkimuksen kriteerit täyttävälle teokselle ja vuorovuosina sellaiselle ansiokkaalle tutkimukselle, jonka ei tarvitse täyttää tällaisia kriteerejä. Vuonna 2023 palkinnosta kilpailivat ei-akateemiset tutkimukset, jotka ovat ilmestyneet vuosina 2021 ja 2022. Palkintoa tukevat Työväen Sivistysliitto TSL sekä ajatuspajat Kalevi Sorsa -säätiö ja Vasemmistofoorumi.
Vuoden työväentutkimus -palkinto myönnetään vuosittain erityisen ansiokkaalle teokselle, joka käsittelee työväestöä, sen elämää, kulttuuria, historiaa, järjestöelämää tai muuta toimintaa. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa ja tehdä näkyväksi työväestöön liittyvää historian-, perinteen- ja kulttuurintutkimusta. Palkinnolla halutaan myös tuoda esiin, miten työväentutkimus on muovaamassa tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskuntaa.
Palkintoraatiin kuuluivat vuonna 2023 puheenjohtajana dosentti Matias Kaihovirta sekä muina jäseninä tutkijatohtori Mikko Kemppainen, tutkijatohtori Silja Pitkänen, kotiseutuneuvos Tero Tuomisto ja YTM Elina Vainikainen. Raadin sihteerinä toimii tietoasiantuntija Alpo Väkevä.
Tilaisuudessa palkintoraadin puheenjohtaja, dosentti Matias Kaihovirta julkistaa palkinnonsaajat ja palkinnonsaajat pitävät puheenvuoronsa.
Puheenvuorojen jälkeen tarjolla on kakkua ja kahvia.
Lämpimästi tervetuloa Työväenperinnepäivään!

Tiistaina 30.5. klo 17
Hävitys: Tapauskertomus
Finlandia-palkittu kirjailija Iida Rauma saapuu kirjastoon keskustelemaan teoksestaan Hävitys: Tapauskertomus. Haastattelijana Työväenkirjaston ystävien varapuheenjohtaja Leena Nikula.
Järjestäjä
Työväenkirjaston ystävät ry