Vuoden työväentutkimus 2023 -palkinnosta kilpailee kuusi teosta

Vuoden työväentutkimus -palkinto jaetaan vuosittain erityisen ansiokkaalle Suomessa julkaistulle teokselle, joka käsittelee työväestöä, sen elämää, kulttuuria, historiaa, järjestöelämää tai muuta toimintaa. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa ja tehdä näkyväksi työväestöön liittyvää historian-, perinteen- ja kulttuurintutkimusta. Palkinnolla halutaan myös tuoda esiin, miten työväentutkimus on muovaamassa tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskuntaa.

Palkinto annetaan vuorovuosina akateemisen tutkimuksen kriteerit täyttävälle teokselle ja vuorovuosina sellaiselle teokselle, jonka ei tarvitse täyttää tällaisia kriteerejä. Tällä kertaa palkinnosta kilpailevat ei-akateemiset tutkimukset, jotka ovat ilmestyneet vuosina 2021 ja 2022. Finalisteiksi palkintoraati valitsi kuusi teosta noin kolmenkymmenen ansiokkaan teoksen joukosta. Voittaja julkistetaan toukokuussa 2023.

Palkinnon myöntää Työväenperinne ry, ja palkintoa tukevat Työväen Sivistysliitto TSL sekä ajatuspajat Kalevi Sorsa -säätiö ja Vasemmistofoorumi. Valinnan suorittaa vuosittain koottava palkintoraati. Palkintoraatiin kuuluvat tänä vuonna puheenjohtajana dosentti Matias Kaihovirta sekä muina jäseninä tutkijatohtori Mikko Kemppainen, tutkijatohtori Silja Pitkänen, kotiseutuneuvos Tero Tuomisto ja YTM Elina Vainikainen. Raadin sihteerinä toimii tietoasiantuntija Alpo Väkevä.

Lisätietoja: palkintoraadin sihteeri Alpo Väkevä, alpo.vakeva@tyovaenperinne.fi    

Finalistit tekijän sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä:

Juha Drufva. Sadan vuoden työteliäisyys: Kauppis-Heikin ja Eino Säisän proosan mielenmaisemissa

Anna Lindholm. Den rätta färgen: En biografi om socialisten Anna Wiik

Juha O. Luukka. Koivisto 1917–1918: Viipurin ja Pietarin puristuksessa

Sirpa Puhakka. Kari Uotila: Telakan senaattori

Timo Tuovinen. Suomalainen työväenlaulu: Kisällilaulajien aikakausi

Harri Vanhala. Kommuuna Kylväjä: Amerikansuomalainen kolhoosi Donin aroilla