Kirjaston ohjelmaa (Kevät 2018)

KEVÄÄN 2018 OHJELMA

Työväenliikkeen kirjaston tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Kahvitarjoilua. Tervetuloa!
Kevään ohjelma on päättynyt. Kiitos kaikille tilaisuuksiin osallistuneille!

Kevään 2018 menneet tilaisuudet

TAMMIKUU

25.1.2018 KLO 17.00 – 19.00
KIRJAKAHVILA: KARI VARVIKKO – PUUTALOJEN HERMANNI
Haastattelijana Pekka Hurme. Uudenmaan kirjoittajat ry:n järjestämä kirjakahvila.
[Videotallenne]

29.1. KLO 18.00 – 20.00
STUDIA GENERALIA: TANNER – ITSENÄISEN SUOMEN MIES
Väinö Tannerista luennoimassa Lasse Lehtinen. Kommentaattorina Kalevi Suomela. Keskustelua johdattelee Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi.
[Videotallenne]

 • Postikorttinäyttely 9.1. – 8.2. Jenny Nyströmin piirtämiä postikortteja ja suomalaisia kirkkokortteja Toini Asukan keräämästä kokoelmasta.

HELMIKUU

6.2. KLO 18.00 – 20.00
HAKIS-KLUBIN OPINTOKERHO:
AY-LIIKE JA POLIITTISTEN PUOLUEIDEN ROOLI TULEVAISUUDESSA
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan Hakis-klubin (Hakaniemen sosialidemokraatit) järjestämään opintokerhoon. Alkupuheenvuorojen jälkeen  keskustelemme ja kyselemme. Puheenjohtajana Jari Kinnunen, keskustelijoina Heli Puura, Päivi Niemi-Laine, Pentti Arajärvi ja Otto Köngäs.

13.2. KLO 18.00 – 20.00
MARXIN KELKASSA
Demokraattisen Sivistysliiton opintokeskuksen järjestämässä tilaisuudessa puhutaan työstä sekä avataan marxilaisuuden perusteita, pohditaan marxilaisuuden merkitystä nykypäivänä ja sen opiskelun mahdollisuuksia. Keskusteluun johdattaa Miika Kabata Karl Marx-seurasta. Mukana myös Helsingin kommunistiset nuoret.

15.2. KLO 17.00 – 18.30
KIRJAKAHVILA: JULIA HIETAKANGAS
Runokokoelmat Per Aspera ad astra ja Memento vivere keskustelunaiheina, haastattelijana John Kiviranta. Uudenmaan kirjoittajat ry:n järjestämä kirjakahvila.

22.2. KLO 17.00 – 18.30
KIRJAKAHVILA: TUIJA WETTERSTRAND – PUNAISTEN PANSSARIJUNA 1918
Kirja kertoo sisällissodan tapahtumista panssarijunan miesten silmin.
Dosentti Seppo Aalto haastattelee.
[Videotallenne]

27.2. KLO 18.00 – 20.00
STUDIA GENERALIA: STALIN – VARJO SUOMEN YLLÄ
Kimmo Rentola
luennoi uutuusteoksen aiheista. Kommentaattorina Erkki Tuomioja. Keskustelua johdattelee Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi.
[Videotallenne]


MAALISKUU

1.3. KLO 17.30 – 19.00
TUL:n Suur-Helsingin piirin historiakirjan julkistamistilaisuus
FM Mikko Mäkisen kirjoittaman TUL:n Suur-Helsingin piirihistorian ”Vakuuttavaa ja vaikuttavaa liikettä, Suomen Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piirin vaiheet vuodesta 1919” julkistamistilaisuus.
[Videotallenne]

8.3. TYÖVÄENPERINNEPÄIVÄ 2018

KLO 14.00 – 15.00
JULKISTAMISTILAISUUS: UUDEN AJAN NAINEN: HILJA PÄRSSISEN ELÄMÄ

 • Työväen Arkiston johtaja Petri Tanskanen avaa teoksen julkistamistilaisuuden
 • Hilja Pärssisen runo Kotiseudulle, muusikko Sanne Tschirpke
 • Marjaliisa Hentilä, Matti Kalliokoski ja Armi Viita: Uuden ajan nainen: Hilja Pärssisen elämä -teoksen julkistaminen
 • Julkistamistilaisuudessa voi ostaa teosta 20€ hintaan (vain käteisellä).

KLO 15.00 – 16.00
VUODEN TYÖVÄENTUTKIMUS-PALKINNON JAKO

 • Työväenperinne ry:n puheenjohtaja Vesa Mauriala avaa Työväenperinnepäivän
 • Työväentutkimusraadin puheenjohtaja, FT Jarmo Peltola julkistaa palkinnon voittajan ja pitää puheen
 • Palkinnon saajan puheenvuoro
 • Laulu Hilja Pärssisen runoon, muusikko Sanne Tschirpke

[Videotallenne]

22.3. KLO 17.00 – 18.30
KIRJAKAHVILA – PÄIVI LAPPALAINEN
Päivi Lappalainen
esittelee kirjaansa To All My Men. Haastattelijana Jorma Hyvönen. Uudenmaan kirjoittajien kirjakahvila.
[Videotallenne]

27.3. KLO 18.00 – 20.00
HAKIS-KLUBIN OPINTOKERHO:
SDP: TULEVAISUUS
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan Hakis-klubin (Hakaniemen sosialidemokraatit) järjestämään opintokerhoon. Alkupuheenvuorojen jälkeen  keskustelemme ja kyselemme. Puheenjohtajana Jarmo Mielonen, keskustelijoina Kari Kinnunen, Sakari Kiuru ja Jenny Suominen.

Illan aiheita mm.
– Eurooppa näkökulmaa (K. Kinnunen)
– Yhteistyö- ja liittolaiset
– Poliittiset tavoitteet
– Ihanneyhteiskunta?
– Talousjärjestelmä


HUHTIKUU

7.4. KLO 13-16
MARX JA FEMINISMI
Mitä marxilaisuudella on annettavaa feminismille? Demokraattinen Sivistysliitto järjestää Karl Marxin syntymän 200-vuotisjuhlavuoden tiimoilta keskustelutilaisuuden, jossa alustavat Oulun yliopiston dosentti Kaarina Kailo sekä irlantilainen, paikallisissa aborttikamppailuissa mukana oleva Laura Duggan. Tilaisuus on osa DSL:n Marx200-juhlavuoden tapahtumia ja järjestetään yhteistyössä Rosa Luxemburg -säätiön ja Suomen kommunistisen puolueen kanssa.

12.4. KLO 17.00 – 19.30
HAKIS-KLUBIN OPINTOKERHO:
SDP:N YHTEISKUNNALLINEN TOIMINTAKEHYS
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan Hakis-klubin (Hakaniemen sosialidemokraatit) järjestämään opintokerhoon. Alkupuheenvuorojen jälkeen  keskustelemme ja kyselemme. Puheenjohtajana Matti Sadeniemi, keskustelijoina Inari Juntumaa, Matti Sadeniemi ja Jaakko Kiander.

Illan aiheita mm.
– Puoluejärjestelmä
– Kansantalousnäkökulma
– Vapaa markkinatalous
– Kansainvälistyminen

17.4. KLO 18.00 – 20.00
STUDIA GENERALIA: LASSE LAATUNEN – KOLMIKANNAN KULISSEISSA
Lasse Laatusen neljä vuosikymmentä työmarkkinapolitiikassa illan aiheena. Kommentaattorina Kirsti Palanko-Laaka. Keskustelua johdattelee Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Kari Välimäki.
[Videotallenne]

18.4. KLO 17.00 – 18.00
Finnish Music Hall of Fame – uudenlaista musiikkimuseota rakentamassa
Suomalainen musiikki ja sen tekijät laidasta laitaan ovat pääosassa elämyksellisessä ja toiminnallisessa, nykyajan teknologiaa monipuolisesti hyödyntävässä museossa, joka avautuu lokakuussa 2019 osana Pasilan uutta Tripla kauppa- ja elämyskeskusta. Uudenlaisen musiikkimuseon sydämessä on kunniagalleria, johon valitaan vuosittain joukko suomalaisten rakastamia ja kunnioittamia muusikoita. Lisäksi museo tarjoaa muun muassa nostalgisia aikamatkoja soiviin muistoihin, musiikkitietoa hauskassa muodossa sekä monenlaisia mahdollisuuksia heittäytyä itse soiton, laulun ja tanssin vietäväksi. Finnish Music Hall of Fame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni ja musiikkimuseon sisältöjohtaja, Helsingin kaupunginmuseon tutkija Jere Jäppinen kertovat hankkeesta Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25) keskiviikkona 18.4. klo 17.00.

19.4. KLO 17.00 – 18.30
KIRJAKAHVILA: OLLI SARPO – OLEMISEN TAPALUOKKIA
Kirjakahvilavieraana Olli Sarpo. Illan aiheena teos Olemisen tapaluokkia. Haastattelijana Lauri Vanhala. Uudenmaan kirjoittajat ry:n järjestämä kirjakahvila.

27.4. KLO 17.00 – 19.00
KAPINARUNO III ja vapun avaus!
Kapinaruno III -teos julkistetaan perjantaina 27.4.2018 klo 17-19. Samassa tilaisuudessa avataan kapinarunojen keruu vuoden 2018 Kapinarunoiltaan 9.11. teemalla Kapina – Rauha – Demokratia. Tapahtuman avaa Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi ja sen juontaa Kapinaruno III -teoksen toimittaja Jussi Särkelä. Tapahtumassa esiintyvät kapinarunoilijat Erkki Haapalainen, Gia Virkkunen ja Ruka Toivonen.

Liiton Laulajat -kuoro laulaa ja laulattaa työväenlauluja!

[Videotallenne]

Aatosta jaloa – marraskuun valoa, Stadin viidennet työväenkirjallisuuspäivät järjestetään tänä vuonna 9. – 11.11.2018 Helsingissä Työväenliikkeen kirjastossa ja JHL-opistossa. Tämän vuoden kirjallisuuspäivien erityisteemana on Helsinki 1918.


TOUKOKUU

14.5. KLO 17.15-
Pariisin toukokuu 1968 – silloin ja nyt (Marx-seuran vuosikokousseminaari)

Ohjelma
16:00 – 17:00 Marx-seuran vuosikokous

17:15 – 18:15 Hannu Eerikäinen (Berliini) – Mitä tapahtui Pariisissa toukokuussa 1968 ja miksi se on haaste marxismille? (Esitelmään liittyy kaksi videoesitystä)
18:15 – 19:00 Hannu Taanila –  Kommentteja ja huomioita vuoden 1968 tapahtumista
19:00 – 20:00 Lisäkommentteja, keskustelua
Tapahtuman yhteyteen kootaan myös pieni kirjanäyttely 60-luvun radikaalista kirjallisuudesta.

”Vuoden 1968 tapahtumista, ennen kaikkea ”Pariisin toukokuusta” tulee tänä keväänä 50 vuotta täyteen. Vaikka kyseessä oli tärkeä käänne vasemmistolaisen radikalismin historiassa, on se jäänyt muiden tälle vuodelle osuvien merkkivuosien varjoon (Marxin 200-vuotissynttärit, punakapinan 100-vuotismuisto). Monet sen kokeneista ovat vielä elossa. Silti ”1968” on alkanut saada myyttistä hohdetta mitä syvemmälle historiaan se etääntyy – joillekin se oli viimeinen elävän ja antiautoritaarisen vasemmistolaisuuden leimahdus ennen 70-luvulla alkanutta poliittisen jäykistymisen kautta, toisille taas rauhan, rakkauden ja anarkian juhlaa, kolmansille, pääasiassa oikeistoporvareille, puolestaan aikaa jolloin perinteiset arvot poljettiin lokaan ja vapaa yritteliäisyys oli vaarassa.

60-luvun radikalismia on meillä ja muuallakin analysoitu toistaiseksi yllättävän vähän.  On siis aiheellista tarkastella lähemmin 60-lukulaisen kapinan huippuvuotta. Marx-seura järjestää yhteistyössä Työväenliikkeen kirjaston kanssa miniseminaarin, jossa puhuvat tri Hannu Eerikäinen ja häntä kommentoiva Hannu Taanila. Myös muita kommenttipuheenvuoroja on tiedossa. Keskustelemme siitä, mitä Pariisissa oikein tapahtui toukokuussa 1968 ja missä suhteessa opiskelija- ja sivistyneistökapina olivat Ranskan työväenliikkeeseen, etenkin kommunistipuolueeseen (PCF) ja ammattiyhdistyksiin. Ja miten oli mahdollista, että vuoden 1968 ranskalainen opiskelija- ja sivistyneistöradikalismi ilmeni ensin maolaisuutena – muistammehan Godardin elokuvan Kiinatar – mikä sitten pian muuttui oikeistolaiseksi ”uusfilosofiaksi”? Miten tätä kaikkea pitäisi arvioida marxilaisuuden kannalta ja millaisia tehtäviä sivistyneistölle asettuu nykyään vuoden 1968 kokemusten valossa?

Esitelmiin liittyy myös kaksi videoesitystä. Seminaari alkaa välittömästi Karl Marx-seuran samassa paikassa pidettävän vuosikokouksen jälkeen. Kaikki, myös seuran ulkopuoliset, ovat tervetulleita seuraamaan 1968-seminaaria ja käyttämään puheenvuoroja!”

17.5. KLO 17.00 – 18.30
KIRJAKAHVILA: JORMA VAKKURI
Keskustelunaiheina Vakkurin Runo päivässä, kymmenen parhaassa; runo-kokoelma: Neljänteen polveen, sata suomalaista runoa vuonna 1918 + 100, haastattelee Harri Roussi. Uudenmaan kirjoittajat ry:n järjestämä kirjakahvila.

22.5. KLO 16.00 – 18.00
STUDIA GENERALIA: MIKSI EI KANSANDEMOKRATIA?
Risto Reuna luennoi aiheesta Miksi ei kansandemokratia? Metallityöväki ja uusi työsukupolvi 1937-1946 Työväenkirjaston ystävien luentoillassa. Kommentaattorina professori Pauli Kettunen ja illan isäntänä Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi.
[Videotallenne]

 


KESÄKUU

5.6. KLO 17.00 – 20.00
Ele Alenius -seminaari: MARX 200 – Vaikutus työväenliikkeeseen
Perinteinen Ele Alenius -seminaari järjestetään tiistaina 5.6. Helsingissä teemalla Marx 200 ja työväenliike. Marxin syntymästä tuli 5.5.2018 kuluneeksi 200 vuotta ja tilaisuudessa keskustellaan Marxin vaikutuksesta suomalaiseen ja kansainväliseen työväenliikkeeseen.

 • Marx tuli Suomeen
  Tanja Pekkarinen, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
 • Marx ja vasemmisto
  Kalevi Kivistö, ministeri
 • Marx tuli yliopistolle
  Eero Ojanen, toiminnanjohtaja, Kriittinen korkeakoulu
 • Marx maailmalla
  Teivo Teivainen, professori, Helsingin yliopisto
 • Keskustelua moderoi Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho.

Seminaari pidetään Ele Aleniuksen 93. syntymäpäivänä, tiistaina 5.6. klo 17.30–20 Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25 A 1, Helsinki). Kahvitarjoilu tilaisuuden alussa klo 17 alkaen.

KSL-opintokeskus järjestää seminaarin yhteistyössä Vapaus Valita Toisin ry:n, Työväenliikkeen kirjaston ja Työväen Sivistysliiton kanssa. Seminaari on katsottavissa livenä KSL-opintokeskuksen FB-sivulla. Lisäksi tallenne on katsottavissa myöhemmin os. www.ksl.fi.