Työväenliikkeen kirjaston kokoelmat tarjoavat tietoa työstä ja yhteiskunnasta. Monitieteisen työväentutkimuksen erikoiskirjaston päätieteenaloja ovat yhteiskuntatieteet ja historia. Työväenliikkeen kirjasto kokoaa tutkimustietoa yhteiskunnan rakenteista ja muutoksesta, työstä, työelämän kehittämisestä, työväenhistoriasta, työväenkulttuurista, aatteista, demokratiasta, tasa-arvosta, hyvinvoinnista, sosiaalipolitiikasta, väestöryhmistä, kansalaistoiminnasta ja koulutuksesta. Historian kokoelmissa on sosiaalihistoriaa, poliittista ja taloushistoriaa, henkilöhistoriaa, paikallishistoriaa sekä osuustoiminnan historiaa.
Suurin osa kokoelmista on lainattavissa Helka-kortilla, poikkeuksena käsikirjastoon ja vitriineihin siirretty aineisto, vanhat erikoiskokoelmat sekä lehdet.
Kokoelmia on yli kolme hyllykilometriä. Kirjoja on noin 120 000 ja pienpainatteita noin 30 000. Lehtikokoelma muodostuu etupäässä työväenliikkeen järjestöjen lehdistä ja tieteellisistä aikakauslehdistä, nimekkeitä on noin 4 000. Kokoelmissa on lisäksi elokuvia ja musiikkia. Kokoelmia kartutetaan ostoin, jatkotilauksin, vaihdoin ja lahjoituksin.
Työväenliikkeen kirjaston kokoelmapolitiikka (pdf)
Työväenliikkeen kirjaston lyhennetty luokituskaavio (pdf)
Lahjoitukset
Kirjasto vastaanottaa lahjoituksina sellaista aineistoa, joka puuttuu kokoelmista ja sopii kirjaston kokoelmapolitiikkaan. Lahjoittajia pyydetään tarkistamaan Helkasta (http://helsinki.fi/helka), ovatko kirjat jo Työväenliikkeen kirjastossa, tai laatimaan lista kirjoista ennen lahjoittamista.
Lahjoitetut kirjat siirtyvät Työväenliikkeen kirjaston omistukseen, ja kirjasto päättää niiden tulevasta säilyttämisestä. Lahjoittajien nimet julkaistaan toimintakertomuksessa, jos siihen on saatu lupa. Ota yhteyttä lahjoitusasioissa kirjastonhoitajaan (ks. yhteystiedot).