Taiteiden yön kirjakahvila: Joni Krekola – Maailma kylässä 1962

Taiteiden yönä 23.8. klo 18:00-19:30

Tutkija Joni Krekola saapuu Työväenliikkeen kirjastoon keskustelemaan uutukaisteoksestaan ”Maailma kylässä 1962: Helsingin nuorisofestivaali”. Taiteiden yön kirjakahvilan haastattelijana toimittaja Veli-Pekka Leppänen.

Vapaa pääsy, kahvitarjoilu.

Tervetuloa!

”Helsinki kulttuurisen kylmän sodan näyttämönä
Noin 12 000 nuorta idästä, lännestä ja etelästä saapui kesällä 1962 Helsinkiin Maailman nuorison ja ylioppilaiden VIII rauhan ja ystävyyden festivaalille. Tunnelma oli jännittynyt, sillä vastustajat pitivät festivaalia kommunistinuorison juhlana.

Nuorisofestivaali viritti kaupungin poikkeustilaan: jännite purkautui nuorison mellakointina ydinkeskustassa. Lättähattujen öisestä hulinoinnista raportoitiin sekä Moskovan että Washingtonin suurvaltajohdolle.

Festivaaliohjelmaan kuului joukkotapahtumia, kulttuuri- ja urheilutilaisuuksia, ystävyystapaamisia sekä seminaareja. Helsingin kulttuuritarjonta, joka koostui festivaaliohjelmasta ja amerikkalaisten vastafestivaalista, oli ennennäkemättömän monipuolinen.

Rauhan ja ystävyyden festivaali Helsingissä oli kylmää sotaa kulttuurin keinoin. Haasteista huolimatta yksi Suomen historian suurimmista kansainvälisistä tapahtumista kyettiin toteuttamaan mallikkaasti.

Festivaaliviikolla Helsingissä ihastuttiin ja vihastuttiin, tanhuttiin ja twistattiin, paettiin kyynelkaasua ja loikattiin länteen. Myös tasavallan ikinuori presidentti Urho Kekkonen puettiin festivaaliliinaan.” (Like 2012)