KAPINARUNO 2025 -keräys

Millainen on tämän päivän kapinaruno? Kapinaruno antaa voimaa tekijälleen ja lukijoilleen. Se vastaa kysymykseen, mikä on pielessä ja epäoikeudenmukaista. Kapinaruno nousee väärää vallankäyttöä vastaan ja osoittaa tilanteita, joissa kansalaisten oikeuksista on pidettävä parempaa huolta. Se voi olla kapinaa elämän usvaa ja näköalattomuutta kohtaan tai se voi yhtä lailla olla kapinaa pessimismiä vastaan. Kapinarunossa on lisäksi mahdollista esittää, miten käsitelty epäkohta voidaan korjata.

Sinä runojen kirjoittaja, kirjoita kapinaruno ja lähetä se meille. Osa  runonsa lähettäneistä kutsutaan esittämään runonsa Stadin työväenkirjallisuuspäivillä Sörnäisissä 14.—15.11.2025. Kapinarunoilta on pe 14.11.2025. Vaikka tapahtuma peruuntuisi, kilpailun parhaat huomioidaan ja heidän runoistaan kootaan julkaisu. Runojen esittämisestä ja julkaisemisesta ei makseta palkkiota.  Kapinarunoiltaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville korvataan matkakustannukset yleisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti sekä maksetaan päiväraha. Jokainen Kapinaruno X -kirjaan valittu runoilija saa kirjan maksutta.

ETENEMME NÄIN: Lähetä korkeintaan viisi (5) runoa 7.10.2025 mennessä  sähköpostitse osoitteeseen kapinarunot(at)gmail.com tai postitse osoitteeseen  Työväenkirjaston ystävät ry, Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25,  00500 Helsinki. Kuoreen merkintä ”Kapinaruno”. Liitä runolähetykseesi nimesi, kotiosoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Runojen tulee olla uusia, ennen julkaisemattomia.

Raati valitsee esitettävät runot. Raatiin kuuluvat runoilija ja kirjoittamisen opettaja Miia Toivio, runoilija, toimittaja ja kriitikko Sanni Purhonen ja runoilija Marko Korvela. Kapinarunotilaisuudessa raati kommentoi esitettyjä runoja. Runoilijat saavat kutsun tilaisuuteen 30.10.2025 mennessä. Tarkempia tietoja kapinarunokeräyksestä antaa raati, kapinarunot(at)gmail.com.

Tervetuloa luomaan uutta runoutta ja runokulttuuria. Kapinarunokeräyksen järjestää Työväenkirjaston ystävät ry.

Jaathan tätä viestiä ja kerrot kapinarunojen keruusta 2025!

Asiakaskyselyn tuloksia: ”Ainutlaatuinen kokoelma kaiken kaikkiaan”

Työväenliikkeen kirjaston asiakaskysely oli esillä kirjastossa ja vastattavissa verkossa 28.3.–7.5.2025. Kyselyyn saatiin 46 vastausta, joista verkkolomakkeella 11 ja paperilomakkeella 35. Kiitämme kaikkia vastanneita! Vastaajien kirjaston käytön tärkeimmät syyt olivat seuraavat: kiinnostus aineistoihin, yleisötapahtuma ja tutkimus, jatko-opinnot tai väitöskirjatyö. Osa vastaajista mainitsi myös kirjaston tilojen käytön, työhön liittyvän tiedontarpeen ja opiskelun.  

Tyytyväisyys Työväenliikkeen kirjaston palveluihin ja aineistoihin

Painettua kokoelmaa piti kiitettävänä 45 % vastaajista, hyvänä 39 %, tyydyttävänä vain 2 % ja huonona ei kukaan. 14 % vastaajista ei osannut ilmaista arviotaan.

Elektronista kokoelmaa 80 % vastaajista ei osannut arvioida, ja loput pitivät sitä hyvänä tai kiitettävänä.

Asiakaspalvelua kukaan ei pitänyt välttävänä tai huonona. Siitä saatiin paljon kiittävää palautetta. Peräti 76 % vastaajista arvioi asiakaspalvelun kiitettäväksi ja 13 % hyväksi, tyydyttäväksi 2 % ja loput eivät osanneet sanoa. Kyselyssä kysyttiin myös kokemuksia itsepalveluajasta, ja siitä ei tullut yhtään negatiivista palautetta.

Aukioloajoista tuli negatiivinen arvio 7 %:lta vastaajista ja tyydyttävä arvio 18 %:lta. Kuitenkin aukioloaikoihinkin oltiin voittopuolisesti tyytyväisiä (71 %).

Tiloistakin tuli enimmäkseen kiittäviä arvioita, mutta 16 % piti niitä vain tyydyttävinä, ja esteellisyys sai yhden sanallisen kommentin.

Kaikki vastaajat, jotka arvioivat yleisötapahtumia, pitivät niitä kiitettävinä tai hyvinä.

Yleisarvio kiitettävä – Työväenliikkeen kirjasto on erittäin hyödyllinen ja sitä suositellaan muillekin

Työväenliikkeen kirjastoa itselleen hyödylliseksi piti korkeimmalla arviointiasteikon tasolla peräti 62 % vastaajista keskiarvon ollessa 4,6 ja helppokäyttöisenä parhaimmalla arvosanalla 53 % keskiarvon ollessa 4,5 viisiportaisella asteikolla. Kaikki vastaajat suosittelisivat Työväenliikkeen kirjastoa muille, paitsi yksi, joka ei osannut sanoa, suosittelisiko.

Yleisarvosana Työväenliikkeen kirjastosta oli 4,67 / 5. Se oli hiukan kasvanut edellisestä vuoden 2022 kyselystä, jossa saatiin arvosanaksi 4,45.

Kokoelmia oli kyselyn aikoina siirretty osin uusiin paikkoihin, mutta ilmeisesti esimerkiksi hyllyopasteiden parantaminen edellisen kyselyn jälkeen auttoi asiakkaita. Helppokäyttöisyydestäkin saatiin hyvät tulokset, vaikka mukaan palveluihin oli tullut myös itsepalveluaika.

Kyselyn vastausten jakaumia kaavioineen pääsee tarkastelemaan alla olevan linkin kautta:

https://forms.office.com/Pages/AnalysisPage.aspx?AnalyzerToken=yogdKTvBNSTKn8O2emTNYyTepMILalNX&id=dOsUlpVxA0yVPVmQ75jOugRMEW-sjm5Ct23Vv3exkJJUOUtPTkVGWTVHUFBSTzhZRzFaSUkyOExYQi4u

tai seuraavasta yhteenvedosta (pdf):

https://www.tyovaenperinne.fi/wp-content/uploads/2025/05/Tyovaenliikkeen-kirjaston-asiakaskysely-2025-tulokset.pdf

Kirjaston kesän aukioloajat

Työväenliikkeen kirjasto siirtyy kesän aukioloaikoihin kesäkuun alussa.

Kesä- ja elokuussa kirjasto on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10-16. Päivän ensimmäiset kaksi tuntia ovat itsepalveluaikaa.
Heinäkuun kirjasto on suljettu. Kirjasto avautuu kesälomien jälkeen tiistaina 5.8.

Poikkeuspäivät:

  • ke 28.5. kirjasto on auki klo 10-16.
  • to-pe 29.5 – 30.5. suljettu
  • pe 20.6. juhannusaattona suljettu

Kevään ohjelmistoa (2025)

päivitetty 26.5.2025

Kirjastossa noudatetaan turvallisemman tilan periaatetta, jonka mukaan kaikki asiakkaat ovat tervetulleita kirjastoon ja siellä pidettäviin tilaisuuksiin koulutuksesta tai sosiaalisesta taustasta, poliittisista mielipiteistä tai henkilökohtaisesta identiteetistä riippumatta. Kirjaston tiloja saa käyttää rauhassa muita häiritsemättä, ja henkilökuntaan voi aina ottaa yhteyttä tarvittaessa, esimerkiksi jos kokee häirintää. Kirjaston tilaisuudet ovat luonteeltaan osallistavia, avoimia yleisötilaisuuksia, joissa tarjotaan mahdollisuus puheenvuoroihin, ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

Osa tilaisuuksista striimataan, mutta aina varmin tapa osallistua tapahtumaan on saapua paikan päälle. Muutokset ovat mahdollisia. Ohjelma täydentyy.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tulevia tapahtumia

STUDIA GENERALIA: Hukka, nukka, tukka

Tiistaina 27.5.2024 klo 18.00–19.30

Runoilijat Miia Toivio ja Tuomas Aitonurmi keskustelevat Toivion tuoreesta teoksesta Hukka, nukka, tukka.
Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi avaa tilaisuuden.

Tervetuloa!

Järjestäjä: Työväenkirjaston ystävät ry.

Menneet tilaisuudet

Tieteiden yö: Uutta työväenhistoriaa – neljän väitöskirjan ilta

Torstaina 9.1.2025 klo 17.00 – 19.10

Tervetuloa tieteiden yön tilaisuuteen kirjastolla!

Esillä ovat Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran uudet julkaisut, neljä väitöskirjaa. Teemoina Vasemmistoälymystö Valpon silmin (Hannele Koivisto ja Tiina Lintunen), Pitkän 1970-luvun työläiskirjallisuus yhteiskunnallisena aikalaiskeskusteluna (Jussi Lahtinen ja Milla Peltonen), Tehdastyöntekijöiden firabelitöiden muistitietohistoria (Pete Pesonen) ja Koulutus, tasa-arvo ja hyvinvointivaltion 1960-luvulla (Elina Hakoniemi ja Matti Hannikainen).

Katso tarkempi ohjelma THPTS:n sivuilta: https://www.thpts.fi/2024/11/04/thptsja-tieteiden-yo-9-1-2025/

Järjestäjä: Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

STUDIA GENERALIA: Se toinen uutistoimisto. UP-uutispalvelu ja median murros

Tiistaina 14.1.2025 klo 17.30 – 19.00

Vuoden 2025 ensimmäisessä Työväenkirjaston ystävien Studia generaliassa käsitellään median monivaiheista historiaa. Auli Kivenmaa, Heikki Lehtinen, Kari Leppänen ja Birgitta Suorsa kertovat UP-uutispalvelun perustamisesta ja vaiheista. UP-uutispalvelun perustivat 1988 Työväen Sanomalehtien Tietotoimiston asiakaslehdet aikana, jolloin puoluetaustaisia uutistoimistoja oli useita. Kymmenen vuotta myöhemmin uutistoimistoja oli enää kaksi: UP ja se toinen – STT.

Tilaisuuden avaa puheenjohtaja Pentti Arajärvi.

Järjestäjä: Työväenkirjaston ystävät ry.

Demokratia ja sosialismi

Torstaina 16.1.2025 klo 17.00-19.00

Puheenvuoron käyttävät:
Erkki Tuomioja, Thomas Wallgren ja Seppo Hentilä
Puheenjohtajana Jarmo Mielonen

Ei striimata.

Järjestäjät: Hakaniemen, Kruunuhaan ja Malmin sosialidemokraattiset osastot

Usko ja tieto

Maanantaina 27.1. 2025 klo 18.00-19.30

Dosentti, fil.tri. Anssi Korhonen puhuu aiheenaan: Usko ja tieto. Tilaisuuden avaa pj. Jorma Kukkonen.
27.1. vietetään myös holokaustin uhrien muistopäivää.

Ei striimata.

Järjestäjä: Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry.

Kulttuuripolitiikka puheen aiheena

Maanantaina 24.2.2025 klo 18.00-19.30

Kansanedustaja Timo Harakka arvioi hallituksen kulttuuripolitiikkaa. Tilaisuuden avaa pj. Jorma Kukkonen.

Ei striimata.

Järjestäjä: Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry.

STUDIA GENERALIA: Tyhmenevä demokratia

Torstaina 27.2.2024 klo 18.00–19.30

Illan aiheena teos Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa. Teppo Eskelinen luennoi.

Tilaisuuden avaa Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi.

Järjestäjä: Työväenkirjaston ystävät ry.

Julkistamistilaisuus:
Eino ja Mauno Pekkala sosialidemokratian ja kommunismin välissä / Erkki Tuomioja

Perjantaina 28.2.2024 klo 14.00–16.00

VTT Erkki Tuomioja esittelee uutuusteostaan, kommentoijina dosentti Marjaliisa Hentilä ja professori emeritus Seppo Hentilä.

”Mauno Pekkala nousi jo alle 30-vuotiaana Suomen keskeiseksi metsäpolitiikan vaikuttajaksi. Hän oli Väinö Tannerin hallituksen maatalousministeri ja valtiovarainministeri sotavuosina 1939-1942, ja sitten rauhanopposition jäsen. Hän kritisoi Saksaan lähentymistä eikä edes sodan alussa uskonut Saksan voittoon. Sodan jälkeen Pekkala siirtyi sosiaalidemokraateista SKDL:ään. Pääministerinä hän toimi sodan jälkeen 1946-48.

Mauno Pekkalan veli Eino Pekkala muistetaan huippu-urheilijana ja Työväen Urheiluliiton ensimmäisenä puheenjohtajana. Hän voitti Suomen urheilukuninkuuden ja kymmenottelumestaruuden useasti. Pekkalan poliittinen toiminta maailmansotien välisenä aikana vei hänet yhteensä viideksi vuodeksi Tammisaaren pakkotyölaitokseen.

Vuonna 1927 Eino Pekkala valittiin kansanedustajaksi samaan aikaan Maunon kanssa. Hänet siepattiin eduskunnasta kesken perustuslakivaliokunnan kokouksen ja kyyditettiin Lapualle. Jatkosodan jälkeen Pekkala toimi ensin opetusministerinä ja sittemmin oikeusministerinä veljensä johtamassa hallituksessa. Vasemmistolaisten puolustusasianajajana ja ministerinä Pekkala pyrki kunnioittamaan oikeusvaltion periaatteita, vaikka sai oikeiston kritiikkiä sotasyyllisyys- ja asekätkentäprosessien hoidosta. Kritiikkiä tuli myös kommunisteilta lain liiallisesta kunnioituksesta.

Neuvostosuhteissa Mauno Pekkalaa on leimattu Neuvostoliiton myötäilijäksi. Kirjan kirjoittaja Erkki Tuomioja toivoo, että kaksoiselämäkerta Pekkalan veljeksistä antaa aineksia arvioida tasapainoisemmin jopa kohtuuttomasti kritisoitua Mauno Pekkalaa.”
— Siltala 2025

https://www.siltalapublishing.fi/product/eino-ja-mauno-pekkala-sosialidemokratian-ja-kommunismin-valissa/

Ei striimausta. Kahvitarjoilu alkaa 30 minuuttia ennen tilaisuutta.

Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -tutkimustuloksia /
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran vuosikokous

Torstaina 6.3.2025 klo 17.00–19.00

Tilaisuuden aluksi vuosikokousesitelmän pitää tutkija Aappo Kähönen aiheesta Neuvostoliitto parempana tulevaisuutena: Suomalaiset maahanmuuttajat työläisten valtiossa 1918-1964.

Järjestäjä: Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura.

Helsingin tulevaisuus -paneeli

Maanantaina 24.3.2025 klo 18.00–19.30

”Helsingin tulevaisuus” -aiheisessa paneelissa eri puolueiden edustajia. Tilaisuuden avaa pj. Jorma Kukkonen. Tilaisuuden jälkeen pidetään Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry:n kevätkokous.

Ei striimata.

Järjestäjä: Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry.

STUDIA GENERALIA: Heidi Köngäs – Tango Frisk

Tiistaina 25.3.2024 klo 18.00–19.30

Kirjailija Heidi Köngäs saapuu Työväenkirjaston ystävien Studia generaliaan kertomaan romaanistaan Tango Frisk.

Järjestäjä: Työväenkirjaston ystävät ry.

Viljelemään ja varjelemaan – ekoteologisia näkökulmia

Maanantaina 14.4.2025 klo 18.00–19.30

Johtava asiantuntija dosentti Jyri Komulaisen aiheena on: Viljelemään ja varjelemaan? Ekoteologisia näkökulmia. Tilaisuuden avaa pj. Jorma Kukkonen.

Ei striimata.

Järjestäjä: Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry.

STUDIA GENERALIA: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa

Tiistaina 15.4.2024 klo 17.30–19.00

Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila esittelevät uutuusteostaan Työväenkirjaston ystävät ry:n studia generalia -tilaisuudessa, jonka avaa pj. Pentti Arajärvi. Tilaisuutta ennen klo 16.30 – 17.30 pidetään Työväenkirjaston ystävät ry:n vuosikokous.

Tilaisuutta ei striimata, saavuthan paikanpäälle!

Järjestäjä: Työväenkirjaston ystävät ry.

Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry:n järjestämä kevätjuhla

Maanantaina 12.5.2025 klo 18.00–19.30

Rovasti Aarne Laasonen soittaa sahaa ja lukee runojaan. Laulamme yhdessä virsiä, työväenlauluja ja kevätlauluja. Kevätjuhlan juontaa yhdistyksen varapuheenjohtaja Veli-Matti Hynninen.

Ei striimata.

Järjestäjä: Helsingin Kristilliset Sosialidemokraatit ry.

Kallio kukkii – kirjakirpputori poistokirjoista

13.5.–16.5.2025