Työväenmusiikki: kuuntele Ääri-kuoron musiikkia

Musiikki, runot ja näytelmät ovat kiinteä osa työväenliikettä. Työväenliikkeen kirjaston kokoelmissa on paljon luetteloimatonta musiikkiaineistoa mm. nuotteja. Kokoelmissa on myös mittava kokoelma näytelmiä 1), joita esitettiin erilaisissa työväentalojen iltamissa. Myös runokokoelma 2) on kattava.

Työväenmusiikki 3-4) on osa poliittista työväenkulttuuria. Työväenlaulut ottavat sanoillaan yleensä kantaa politiikkaan.  Suomessa työväenlauluja on laulettu 1800-luvun loppupuolelta asti. Jo rekilauluihin ja arkkiveisuihin sisältyi useita työväenlauluja. Aluksi esiintyivät lähinnä kuorot ja torvisoittokunnat, ja myöhemminkin kuorolaulu on ollut suosittua.

Ääri 5) on Etelä-Suomen Vasemmistonuorten kuoro, joka aloitti toimintansa toukokuussa 2005. Ohjelmistoon kuuluvat niin vanhat työväenlaulut uusin sovituksin kuin myös täysin uudet sävellykset. Äärin ensimmäinen levy Kumpi on kauniimpi julkaistiin heinäkuussa 2007. Ääri-kuoroa johtaa Ulla Varis. Voit kuunnella ilmaiseksi Äärikuoron musiikkia. 6)

Kuuntele Ääri-kuoroa ao. linkistä:

Kuuntele tästä linkistä Lukevan työläisen kysymyksiä , joka on Eero Ojasen säveltämä ja Markku Iso-Markun Ääri-kuorolle sanoittama kappale, (alkup. Bertolt Brecht, suom. Brita Polttila. Kappale on peräisin vuonna 2007 ilmestyneeltä ”Kumpi on kauniimpi” -levyltä. Kuoronjohtajana toimi Jouni Bäckström.

Vasemmistoliittoa lähellä oleva Kansan Sivistystyön Liitto KSL 7) pyrkii edistämään työväenkulttuuria. Kansan Sivistystyön Liitto on perustettu vuonna 1964 ja se on toiminut nimensä mukaisesti kulttuuri- ja koulutustapahtumien järjestäjänä. Erityinen paino KSL:n kulttuuritoiminnassa on ollut näyttämötaiteen sekä kuvallisen ja kirjallisen kulttuurin edistämisessä. Liiton piirissä toimii harrastajateattereita, elokuvakerhoja ja kirjoittajapiirejä.

Työväen Sivistysliitto TSL 8] on lähellä Suomen Sosialidemokraattista Puoluetta. Se perustettiin vuonna 1919. TSL tarjoaa esiintymisfoorumin lukuisille harrastetaiteilijoille. TSL:n toiminnoissa voi näytellä, lausua, maalata, laulaa tai kirjoittaa. Harrastusmahdollisuuksia tarjoavat erityisesti TSL:n piiri- ja opintojärjestöt.

LÄHTEET:

1) Työväen Näyttämöpäivät. Tnl.fi. Viitattu 7.2.2011.

2) Työväenkirjallisuus ennen ja nyt. Helsinki.fi. Viitattu 7.2.2011.

3) Työväenmusiikki. Wikipedia.org. Viitattu 7.2.2011.

4) Työväen musiikkitapahtuma. Valmu.com. Viitattu 7.2.2011.

5) Ääri-kuoro. Vasemmistonuoret.fi. Viitattu 6.2.2011.

6) Äärikuoron musiikki. Myspace.com. Viitattu 6.2.2011.

7) Kansan Sivistystyön Liitto KSL. Ksl.fi. Viitattu 6.2.2011.

8] Työväen Sivistysliitto TSL. Tsl.fi. Viitattu 6.2.2011.