Sorsa-bibliografia

Kalevi Sorsa -bibliografia on laadittu Työväenliikkeen kirjastossa. Bibliografia koskee Työväen Arkistossa säilytettävän Kalevi Sorsan henkilöarkiston julkista osaa, joka on jo nyt vapaasti käytettävissä. Kokonaisuudessaan Kalevi Sorsan henkilöarkisto aukeaa tutkijoille vuoden 2022 alussa. Bibliografian julkistamistilaisuus pidettiin Työväenliikkeen kirjastossa 21.12.2005, jolloin Sorsan syntymästä tuli kuluneeksi 75 vuotta.

Kalevi Sorsa oli 1970- ja 1980-luvun keskeisiä poliittisia vaikuttajia. Kalevi Sorsa -bibliografia sisältää Kalevi Sorsan eri elämänvaiheissa ja erilaisissa työ- ja luottamustehtävissä kirjoittamat kirjat, artikkelit ja puheet. Bibliografiaan on luetteloitu myös tärkeimpien päivä- ja aikakauslehtien julkaisemat haastattelut Sorsasta sekä muut Sorsaa käsittelevät julkaistut artikkelit ja kirjoitukset. Aineistoa on vuosilta 1951-2005. Bibliografian laajuus on yli 3000 tietuetta. Bibliografiatyön lähtökohta ja aineiston valinnan kriteeri oli etupäässä se materiaali, joka sisältyy Kalevi Sorsan Työväen Arkistoon luovuttamaan aineistoon. Lähes puolet aineistosta on puhekäsikirjoituksia; muuta aineistoa ovat esimerkiksi Sorsaa koskevat lehtileikkeet. Käsikirjoitukset ovat käytettävissä ainoastaan Työväen Arkistossa, mutta esimerkiksi Sorsaa koskevia lehtiartikkeleita löytyy kyseisistä lehdistä.

Bibliografia ei ole enää haettavissa erillisenä, vaan siihen tallennetut viitteet löytyvät Finnasta ja Melindasta hakemalla Kalevi Sorsan nimellä. Haun voi rajata Kansalliskirjaston Arto-viitteisiin. Sorsa-bibliografian tallennuksessa on käytetty erillistä luokitusta, jota voi myös hyödyntää tähän aineistoon kohdistuvissa hauissa. Luokat on tallennettu viitteisiin ”SBL:”-etuliitteellä, esim. ”SBL:3”, jonka voi syöttää suoraan Finna-hakuun. Melindassa (tarkennettu haku, hakutyyppinä ”Muu luokka”) voi tehdä myös vastaavan haun.

Sorsa-bibliografian luokitus ja luokkien selitykset:

  •     ”SBL:1” Kirjat
  •     ”SBL:2” Artikkelit
  •     ”SBL:3” Puheet
  •     ”SBL:4” Haastattelut
  •     ”SBL:5” Sorsaa käsittelevä aineisto