Avoinna TI 10-18, KE 10-18, TO-PE 10-16

Vuoden Työväentutkimus-palkinnot

Työväenperinne – Arbetartradition ry palkitsee vuosittain erityisen ansiokkaaksi katsomansa työväestöä, sen elämää, kulttuuria, historiaa, järjestöelämää ja muuta toimintaa käsittelevän teoksen. Palkinnon myöntää Työväenperinne ry ja palkintoa tukevat ajatuspajat Kalevi Sorsa -säätiö ja Vasemmistofoorumi.

Vuonna 2019 palkintoraatiin kuuluivat puheenjohtaja VTT Arja Alho ja jäseninä OTT Pentti Arajärvi, FM Esa Lahtinen, FM Eeva-Liisa Oksanen, VTM Ari-Matti Näätänen, FM Pete Pesonen, YTT Jukka Pietiläinen ja FT Irma Tapaninen. Raadin sihteerinä toimii YTM Raija Kangas. Raadilla on arvioitavana 47 vuosina 2017 ja 2018 ilmestynyttä teosta.

Voittajat julkistettiin ja palkinnot jaettiin Työväenliikkeen kirjastossa 7.3.2019.

VUODEN TYÖVÄENTUTKIMUS -PALKINNOT 2018

Vuoden Työväentutkimus

Saara Lång, Suurella sydämellä, ammatillisella otteella. Ventuskartano ry – viisikymmentä vuotta päihdehuollon palvelujen tuottajana, Ventuskartano ry., 2017.

Palkinnon saa Saara Långin kirjoittama teos ”Suurella sydämellä, ammatillisella otteella. Ventuskartano ry – viisikymmentä vuotta päihdehuollon palvelujen tuottajana”

Teos on pienimuotoinen mutta tärkeä puheenvuoro suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen uloslyömistä. Kun mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät jäävät melkein kaikessa marginaaliin, Långin teos antaa äänen niille, joita ei yleensä kuunnella. Kyseessä on Kokkolan päihdehuollon vaiheita kuvaava teos, joka alkaa Gussen paleltumiskuolemasta eräänä kylmänä talviyönä 1967. Perustetun yhdistyksen toiminnalla paikattiin puuttuvia päihdehuollon palveluita sekä tarjottiin asuntoja asunnottomille joko tuettuina tai ryhmäkodeissa. Samalla piirtyy kuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehityksestä, tiiviistä yhteistyöstä kunnallisiin palvelujen järjestäjiin ja hyvät kontaktit erilaisiin yhteisöihin kuten myös paikallisiin vaikuttajiin

Lisäksi myönnetään kunniamaininnat seuraaville teoksille

Kunniamaininta

Torsten Ekman, Punalippujen Helsinki. Työväenliikkeen varhaisvuodet 1883-1917, Kustantamo S&S, 2017.

Torsten Ekman välittää tarkasti yhteiskunnallisen levottomuuden kiihkeät tunnelmat, kun kamppailtiin viime vuosisadan alun autonomisessa Suomessa itsemääräämisoikeuden mutta myös yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta. Ymmärrettäväksi tulevat myös valko- ja punakaartien syntymiset ja niiden väliset ristiriidat sekä aktivismin aikaan kuuluvat lakot, mielenosoitukset ja väkivallan teot.

Kunniamaininta

Liisa Koskelainen, Politiikan punainen lanka. Hämeenlinnan työväenyhdistyksen historia 1888-2018, Hämeenlinnan Työväenyhdistys ry, 2018.

Hämeenlinnan Työväenyhdistys on julkaissut asiantuntevan ja monipuolisen teoksen vaiheistaan 130 vuoden ajalta. Sen sisäistä ja yhteiskunnallista toimintaa kuvatessa on otettu huomioon koko maan poliittinen ja sosiaalinen kehitys, joten teosta voi suositella jokaiselle työväenliikkeestä kiinnostuneelle. Runsas kuvitus elävöittää hyvin kirjoitettua ja toimitettua kirjaa.

Onnittelut voittajille!